L szülinapja után maradt kibontott Hulala...
nem volt más választásom el kellett készítenem ezt a sütit :-)

Nem csalódtam benne, sőt!
Relative gyorsan elkészíthető és igazán kiadós mennyiség.
De állaga miatt inkább vendégváró süti...

A tésztához:
  • 7 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • 13 ek víz
A krémhez:
  • 7 tojás fehérje
  • 7-10 ek cukor
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 6 dl víz
Díszítéshez:
  • 4 dl  Hulala)
  • kakaópor (reszelt csoki)
  1. A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet és a kakaót.
  2. Közepes lángon kb. 20 percig sütjük. (Az eredeti recept szerinti tepsi mérete: 27 x 37 cm.)
  3. A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
  4. A pudingport a vízzel simára keverjük és felfőzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.
  5. További 10-15 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A tejszínt kemény habbá verjük, és a teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük. Kakaóporral/ reszelt csokoládéval jól megszórjuk.

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alsó-felső


Eljött L szülinapja...
Persze a kedvenc tortáját készítettem el, de új recept alapján.
Őszintén nekem a régi recept jobban ízlik,
de természetesen a fiúk ebből sem hagytak egy morzsát sem!!!

A recepten annyit módosítottam, hogy 10dkg csokit daraboltam a habba.
Illetve csak két órát hagytam állni, de ugyanolyan finom volt, mint másnap!


Piskóta:
  • 5 tojás
  • 80 g (4 ek) kristálycukor
  • 1 dl étolaj
  • 100 g (5 ek) finomliszt
  • 40 g (2 ek) holland kakaópor
  • 1 cs sütőpor
Töltelék:
  • 2 cs habfixáló
  • 2 ek porcukor
  • 0,5 l habtejszín
  • 80 g csokilencse vagy kakaós tortadara
  • 3 db banán
  • citromlé
       
  1. Előmelegítem a sütőt. Sütőpapírral kibélelek egy 26 cm átmérőjű tortaformát.
  2. Szétválasztom a tojásokat, a fehérjéket kemény habbá verem. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem és belecsurgatom az olajat. A lisztet összeszitálom a kakaóporral és a sütőporral majd a fehérjehabbal váltakozva óvatosan a tojássárgákhoz forgatom. A tésztát a formába öntöm.
  3. Középfokozaton kb. 30 perc alatt készre sütöm. (Tűpróba!) Kiborítom a formából, rácson hűlni hagyom.
  4. Miután kihűlt, kiskanállal kikaparom a tészta közepét úgy, hogy a piskótalap szélén 2 cm-es perem maradjon. A kikapart tésztát durvára morzsolom és félreteszem.
  5. Elkészítem a tölteléket: a tejszínhabot, porcukorral és habfixálóval kemény habbá verem. Lyukas fakanállal óvatosan beleforgatom a csokilencsét vagy a tortadarát.
  6. A megtisztított banánokat hosszában félbevágom és megkenem citromlével. A lapos oldalukkal lefelé a kivájt torta aljára sorakoztatom azokat.
  7. A tejszínhabot félgömb alakban ráhalmozom a tortára. A félretett, szétmorzsolt tésztával mindenhol befedem, enyhén rányomom.
  8. Letakarva egy éjszakára hűtőbe teszem! Tényleg adjunk neki egy éjszakát!!! A piskóta így kellően megpuhul, nem morzsálódik és gyönyörűen szeletelhető.


Tegnap elfogyott az összes csíkos keksz... meg is kaptam, hogy ilyet aztán többet és sűrűbben :-)

Kerestem is receptet (kakaóporom elfogyott). Találtam egy igazi alapreceptet, amit aztán kedvemre variálhatok. Az első adagot 3 részre osztva készítettem el:
  • sima
  • csokiba mártott
  • fahéjjal kevert
    Gondoltam, ha marad elrakom egy dobozba és eláll a kamrában, ha bárki jön...
    Rosszul gondoltam. Fél óra alatt eltűnt mind...

    Vajas csillagok
    • 20 dkg vaj
    • 25 dkg liszt
    • 9 dkg cukor
    • csipet só
    1. A hozzávalókat összegyúrjuk.
    2. Pihentetjük a tésztát, legalább egy órát.
    3. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kedvünk szerint késsel vágjuk, szaggatjuk pogácsaszaggatóval vagy formával kivágjuk. ( A gyerekek most ezt a csillagot választották.)
    4. Sütőlemezen, előmelegített sütőben 11-12 perc alatt megsütjük.
    sütési hőfok: 180 °C
    sütési mód: alul-felül sütés

    Gondoltam sütök valamit a hétvégén... erre L már ma követelte a sütit...

    Valami gyorsat és egyszerűt kerestem... ezt találtam és ez lett belőle :-)

    1. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással, utána hozzáadjuk a rumot is.
    2. Fokozatosan belekeverjük az átszitált lisztet, és egynemű tésztát gyúrunk belőle. A tészta feléhez hozzáadjuk a kakaót és addig gyúrjuk, amíg a tészta mindenhol egyformán sötét színű nem lesz.
    3. Mindkét tésztát fóliába csomagoljuk és lehűtjük. Én be szoktam rakni a fagyasztóba egy 5-10 percre.
    4. Utána a világos és sötét tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk. A világos tésztalap tetejét megkenjük a tojásfehérjével, ráhelyezzük a sötét tésztalapot, és azt is megkenjük tojásfehérjével. A tésztából henger formázunk, majd újra lehűtjük. Szintén elég 5-10 perc a mélyhűtőben.
    5. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a tepsibe sütőpapírt rakunk, a tésztánkból pedig 1/2 cm vastagságú szeleteket vágunk.
    6. 10-12 perc alatt légkeveréses módban megsütjük.
    sütési hőfok: 180 °C
    sütési mód: hőlégkeveréses

    Keresem...

    Kapcsolat


    Follow on Bloglovin

    A konyha ördöge...

    • 3 kisfiú anyukája • esküvőszervező/ műkörömépítő • blogger • twimom/ tvdmom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász

    Még több MFKata...

    Gasztroblogok

    Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

    Ti ezt nézitek

    Vendégeim

    ...
    A blogon látható ételeket MFKata készítette.
    Akadnak olyan bejegyzések, melyekhez még nem töltöttem fel a receptet, de ami késik nem múlik!!!
    Ha esetleg valamelyik étel érdekel, de nincs recept > szólj és máris előre veszem a listán :-)
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...