Réges-régen ettem Angliában először narancslekvárt. A gyerekkori énemnek kellett pár falat, mire megtudtam szokni és kedvelni az új ízt. Mára ez odáig fajult, hogy szerintem a narancslekvár az a lekvárok királynője számomra :-D Néha kapok innen-onnan igazi narancslekvárt, de vágytam rá, hogy készíthessek magamnak. Főleg a szilvalekvár után. 
Tavaly már elindultam a lekvárfőzés útján, de télvíz idején a környékünkön egyáltalán nem kaptam dzsemfixet. Viszont idén készültem és már nyáron beraktároztam pár plusz zacskóval :-) Gondolom nem kell említenem, hogy most a karácsonyi bevásárlásnál szinte mindenhol kapható volt...
Ez igen kevés mennyiség, de arra elég, ha van pár fonnyadó narancsunk, akkor feldolgozzuk!
Apró bébiételes üvegekbe tettem és amikor kész lett akkor rögtön tudtam, hogy ez is nagyszerű gasztroajándék lesz. Nem is tévedtem!

Hozzávalók
  • 4 db nagy narancs
  • 1,5 dl narancslé 
  • 10 dkg cukor
  • őrölt szegfűszeg
  • 0,5 cs dzsemfix 3:1
Elkészítés
A narancsokat meghámozzuk, a fehér hártyát is eltávolítjuk. Kézzel széttépkedjük a narancs cikkeket.
A narancs húsát és a narancslevet egy főzőedényben tűzre tesszük.
Felforraljuk, mikor forr, belerakjuk a cukrot, szegfűszeget (ízlés szerint).
5 percig főzzük, majd a dzsemfixet is hozzátesszük. Utóbbival 3 percig főzzük.
Üvegekbe töltjük és konyharuhában hagyjuk hűlni.


Ezt a receptet már nagyon-nagyon régen kinéztem a nosalty-ról és nagyon vágytam már rá, hogy elkészítsem. Természetesen ez nem olyan egyszerű, így mindig csúszott a dolog. De most minden alapanyag megvolt hozzá és nem volt megállás...

Nem lesz belőle nagyon sok és nekem is csak ez ez egy maradt szerencsémre. De ehhez hozzáfűzném, hogy kiszámoltam, hogy mindenkinek csak egy jut :-P Az én véleményem, hogy ez egy tökéletes gasztroajándék karácsonyra, amikor valami tényleg reform dolgot szánunk az ajándékozottnak.


Hozzávalók
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárga
  • 1 tk sütőpor
  • 1 mk mézeskalács-fűszer
  • 2 púpos ek kakaópor
  • narancslekvár
  • porcukor
Elkészítés
Először a lisztet, porcukrot, sütőport, mézeskalács-fűszerkeveréket, kakaóport összekeverjük, majd gyorsan beleöntjük a megolvasztott margarint. Végül hozzáadjuk a tojássárgát és jól összedolgozzuk.
A hűtőben 1 órát pihentetjük.
Porcukorral hintett deszkán 1 cm vékonyra nyújtjuk és linzerkiszúróval ugyanannyi teli és lyukas formát szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben pontosan 10 percig sütjük. Néhány percig hűlni hagyjuk a sütőlemezen, mert ilyenkor még nagyon lágyak és törékenyek.
A lyukas és a teli sütiket narancslekvárral (készítése itt) összeragasztjuk, majd a lyukakba kanalazunk még egy kicsit a lekvárból.
Végül meghintjük porcukorral.

Sütési hőfok 160 fok (légkeverés)
Sütési idő 10 perc
Az idei év mottója a karácsonyunknál a reform volt. 
Szeretjük a kacsát meggyszósszal és krokettel, így az újítás a narancsos kacsánál megállt.
A siker pedig... nos rá kellett döbbennem az ebéd után, hogy jövőre egy kacsa nem lesz elég ;-P

Hozzávalók
  • kacsa
  • 3 db narancs
  • alma
  • répa
  • hagyma
  • só, bors

Elkészítés
A kacsát megmossuk, megtisztítjuk. Kívül-belül besózzuk, borsozzuk és fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Addig a Pataki tálat/ Európa tálat beáztatjuk. 2 db narancsot felszeletelünk, almát meghámozzuk, magházát kivesszük. Egy narancsot megpucolunk é 4 gerezdre szedjük. A répát, hagymát megpucoljuk. 
A kacsába tesszük az almát és narancsot. A kacsát betesszük a tálba, kevés vizet öntünk alá és egy pici kacsazsírt, befedjük a narancsszeletekkel és mellé pakoljuk a répákat, hagymákat.
Előmelegített sütőbe lefedve tesszük egy- másfél órára. Utána leöntjük a levét, hogy minimális maradjon és pirosra sütjük.
Hagymás tört burgonyával vagy párolt petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Sütési idő 2,5- 3 óra


Gasztroajándéknak kerestem keksz receptet. Ami esetleg az egynapos postai utat is kibírja, karácsonyi és még finom is... Mondanom sem kell, hogy hosszú napokig kerestem, míg a szemem kiszúrta egy alaprecept! Azonnal megsütöttem és még melegen elfogyott. Így a következő adagot tudtam letesztelni eltarthatóságra.
Bevált :-) Bár lecsúsztam az idei gasztroajándékozásról, de jövőre biztosan sort kerítek rá!

Hozzávalók
  • 15 dkg zabpehely 
  • 15 dkg liszt 
  • 15 dkg cukor 
  • 15 dkg vaj 
  • 2 tk sütőpor 
  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék 
  • 2 ek méz 
  • 2 ek tej 
  • csipet só 

Elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálba, míg a folyékonyakat összemelegítjük.
Majd az egészet összekeverjük.
Kis kerek lapokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Előmelegített tepsibe toljuk.

Sütési hőfok 175 fok
Sütési idő 10-15 perc

Csontleves és a húsleves nálunk szinte állandó vendég, ugyanis a férjem nagy kedvence. Így volt időm és lehetőségem kitapasztalni, hogy számunkra melyik leves a legfinomabb... Igyekszem leírni a receptet, de ahogy nagymamáink mondták, a szív a titka...
A levest tegyük fel korán reggel és délig szépen elrotyog. Hozzá sem kell nyúlni.

Hozzávalók

  • karajcsont
  • 5 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • zeller
  • hagyma
  • karalábé
  • krumpli
  • mindenféle zöldség 
  • só, szemes bors
Elkészítés
A csontot megmossuk és 3-4 liter vízben feltesszük főni. Amikor forr a habot lekanalazzuk róla pici szűrővel. Ezt többször megismételjük. Ilyenkor a víz már nem bugyog, csak gyöngyözik. Ez nagyon fontos! Amikor már nem habzik tovább, akkor beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Esetleg húsleveskockát tehetünk bele. Nagyon alacsony hőfokon, gyöngyözve főzzük még 1-2 órán keresztül. Közben kóstolhatjuk.
Tálalás előtt kivesszük a húst és a zöldségeket, egy-egy tálra. Majd leszűrjük a levest.
A tésztát külön kínáljuk hozzá.


Sokféle mézeskalácsot ettem az évek alatt és eddig nem találkoztam igazán finommal. De idén a nagyfiam a Mamától úgy jött haza, hogy neki ez nagyon ízlik és kér még. Illetve a karácsonyi zabpelyhes keksz is nagyon ízlett neki, így nem volt más választásom és készíteni. Akarom mondani készítenünk. Mert ugye ez gyerekprogrammal egybekötött sütikészítés, amit a fiúk nagyon élveztek.

Idő híján voltam, ezért egy gyorsított változat mellett döntöttem. A hagyományos változat receptjét egy kedves könyves bloggertől megkaptam, így az elmentve és jövőre betervezve :-)

A díszítés is hasonló okokból kimaradt. Bár biztos nem okozott gondot, mert ennyi maradt fotózásra :-D

Ami fontos, hogy attól, hogy nagyon egyszerű és gyors a recept, mégis puha maradt jó sokáig és nem volt csípős íze! Ha jutott volna idő cukormázra, tuti mind elfogy 1 nap alatt ;-)

Hozzávalók

  • 50dkg liszt
  • 12,5 dkg cukor
  • 12,5 dkg méz
  • 3 tojás
  • 3 tk sütőpor
  • 3 ek mézeskalács-fűszer
  • tej
Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tejjel megkenjük a tetejét

Sütési hőfok 175fok (légkeverés)
Sütési idő 7-8 perc

Második kisfiam születésekor az egész karácsonyt volt szerencsém a kórházban tölteni. Akkor a legjobb barátnőm látogatáskor egy egész tál válogatott karácsonyi finomságokkal lepett meg. Zserbó, bejgli, sós, gesztenyés süti, hókifli és apró kókuszgolyók volt a tálon. Azóta minden évben kötelező nálunk a kókuszgolyó. Viszont idén a férjem kérésére ugye reformoztunk és én is Raffello mániában égek, így ezt készítettem. 

A siker nem maradt el... férjem öccse máris kérte a receptet ;-)

Íme!

Hozzávalók
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg Rama
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • 2 cs vaniliás cukor
  • 2 cs  tejszínhabpor
  • 1dl víz

Elkészítés
A vizből és cukorból szirupot főzünk. Hagyjuk hűlni.
A hozzávalókat összekeverjük és hütőbe tesszük félórára, hogy formázhatóvá váljon.
Kókuszreszelékbe forgatjuk.
Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Elkészítési idő
5+10+5+30+15 perc


Még gyerekként készítette anyukám a zserbót minden egyes karácsony alkalmával.
Amikor elköltöztem otthonról, hogy levegyem a terhet a válláról én készítettem a zserbót. Később a férjem családjának is én készítettem a süteményt, majd a Dédik is kértek, a keresztanyukák is... 
Végül a zserbókészítés MFKata hagyománya lett...
Végre eljött az én kedvenc ünnepem, melyre már hónapokkal ezelőtt rákészülök...
Viszont 2009 óta, amióta kishercegem megszületett azóta valami mindig közbejön.
December elsejével új házba költöztünk, melyet hamarosan megvásárolunk. De természetesen ez azt jelentette, hogy nem úgy ment a karácsonyi készülődés, mint másoknál. Mire kipakoltam minden zsákot és végre az új ház díszítésébe is belefogtam, jött egy fincsi járvány, ami szépen átfutott a családunkon (hála az égnek a férjem megúszta). De nem akárhogyan, minden 3 napra jutott valaki... így karácsony előtt két nappal  nálunk még sem a Jézuskának nem küldtünk SMS-t, sem a karácsonyi menü nem volt megvásárolva és nem még elkezdve... Mondanom sem kell, hogy a nagy szaladgálásban valami mindig kimaradt, ami nem az elfogyott...
Bár panaszra nincs okom, mert a végére csodálatos karácsonyunk lett tekintsünk el a lángoló fától. 
Az ételek finomak lettek, csodálatos képek születtek és minden elfogyott.
A bökkenő karácsony után született. Hasonlóan a 2011-es karácsonyi ételfotókhoz, az idei képeket is sikerrel letöröltem a telefonomról. A tanulság ebből az lett, hogy a nyuszi hoz nekem egy übercsoda-fényképezőgépet :-D
Szóval most mindentől eltérően receptem van és fényképem nincs :-(



Karácsonyi menü

Karácsonyi édességtál

Gasztroajándék


Még mindig tisztán emlékszem a napra, az érzésekre, amikor Erik hercegem született...
Immáron 3 éve... Az én kis Thomas és vonatmániás fiamnak milyen tortát is készíthettem volna? Nagyon szerettem volna Thomas tortát, de 5 főre azért egy 12/15/20 szeletes torta egy kicsi soknak tűnt.
Ezért maradtunk a vonatos torta mellett, melyet a Bulitorták c. könyvből szedtem. De még így is feleztem a mennyiségeket, mert ez is elvileg 18 szeletesnek felel meg.


Ami módosítást még belevittem, hogy a kerekek mézeskalácsból, a mozdony kéménye szaloncukorból van és a csokiöntetet a megmaradt mikulásfigurákból készítettem. Idényszerűen ;-)





Keresem...

Kapcsolat


Follow on Bloglovin

A konyha ördöge...

• 3 kisfiú anyukája • esküvőszervező/ műkörömépítő • blogger • twimom/ tvdmom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász

Még több MFKata...

Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Ti ezt nézitek

Vendégeim

...
A blogon látható ételeket MFKata készítette.
Akadnak olyan bejegyzések, melyekhez még nem töltöttem fel a receptet, de ami késik nem múlik!!!
Ha esetleg valamelyik étel érdekel, de nincs recept > szólj és máris előre veszem a listán :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...