Elérkezett apukám 50. születésnapja. Bár már hónapok óta készültünk egy nagy partival, sajnos egyáltalán nem tűnt helyén valónak most... Így szerény körülmények közt köszöntöttük fel Papit!

A recept alapja Gasztroboszi gesztenyés sütije.

Hozzávalók
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5-6 ek liszt
  • 10 dkg liszt
  • fél cs sütőpor
  • 2 ek keserű kakaópor

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek margarin
  • 2-3 dl Hulala
  • étcsokoládés a díszítéshez

Elkészítés
  1. A tojások sárgáját a cukorral elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a sütőporos-kakakós-liszt keveréket
  3. Óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját.
  4. Sütőpapírral bélelt formában kisütöm.
  5. A pudingport a tejben a cukorral felfőzzük. 
  6. Még melegen beletesszük a margarint és a gesztenyét. Jól elkeverjük
  7. A tortalapra kenjük a krémet majd jöhet a tejszínhab. Annak a tetejére csokit reszelünk.





Márk tegnap délután almáspitét sütött nekünk. Meg is kérdeztem tőle, hogy készítsek-e igaziból. A választ gondolom ki lehet találni...
Nem is gondolhattam másra, mint a nagymamám fincsi almáspitéjére. Mivel vagyok olyan szerencsés, hogy a Déditől elkérhetem a receptet, így gyorsan fel is hívtam és le is diktálta gyorsan a receptet, így most olyan illatok terjengenek a konyhában-nappaliban, hogy sajnálhatja mindenki, hogy ezt nem tudom blogolni.

Hozzávalók
  • 30 dkg liszt
  • 2 ek tejföl
  • 15 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • fahéj
  • marék darált dió vagy zsemlemorzsa
A töltelékhez lereszeljük az almát. Majd a cukorral és a fahéjjal addig pároljuk, amíg elfő a leve. Kihűtjük.
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Két lapot nyújtunk ki belőle. A tepsibe tesszük az egyiket, megszórjuk darált dióval vagy zsemlemorzsával. Erre jön a töltelék. Majd a másik lap. A lapot tojással vagy tejjel megkenjük.

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alsó-felső

A képet kb fél év elteltével, most teszem fel... elég megrázó élmény. Közben Dédi angyal lett és most azért adok hálát az égnek, hogy akkor én ezt a rcceptet elkértem... nagyon hiányzol Dédi!!!
Ezt a receptet anyósomtól kaptam, ő szezámmagos rudakat szokott csinálni belőle. Nekem nagyon ízlett, így a receptet még az első időkben elkértem. Viszont a férjem és a gyerekek nem szeretik a szezámmagot, így a sajtos változat a kedvenc.
Javaslatom, hogy jó minőségű margarinból készítsük, mert a vizesebb margarinoktól szétcsúszik és száraz is lesz.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin, Rama ha lehet
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 kávéskanál só
  • kenéshez tojás
  • a tetejére sajt vagy szezámmag

Elkészítés
A szobahőmérsékletű margarinnal és minden hozzávalóval egynemű tésztát gyúrunk.
Éjszakára de minimum 3-4 órára hütőbe tesszük.
Egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük és sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk.
Centiméteres csíkokra vágjuk. Karácsonyra én mindig formákat szaggatok belőle.

Sütési mód: alsó-felső
Sütési idő: kb 15 perc (de amíg szép piros nem lesz a teteje)

Keresem...

Kapcsolat


Follow on Bloglovin

A konyha ördöge...

• 3 kisfiú anyukája • esküvőszervező/ műkörömépítő • blogger • twimom/ tvdmom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász

Még több MFKata...

Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Ti ezt nézitek

Vendégeim

...
A blogon látható ételeket MFKata készítette.
Akadnak olyan bejegyzések, melyekhez még nem töltöttem fel a receptet, de ami késik nem múlik!!!
Ha esetleg valamelyik étel érdekel, de nincs recept > szólj és máris előre veszem a listán :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...