hétfő, június 06, 2011 | Bejegyzés szerkesztése
szombat, május 28, 2011 | Bejegyzés szerkesztése
MP 4 éve ezen a napon született...
Meg is ünnepeltük ezt egy szülinapi bulival. Mit ne mondjak volt itt gyerekzsivaly 7 gyerekkel :-)
A lényeg, hogy a fiúk jól érezték magukat és a tortából egyetlen egy szelet maradt másnapra,
amit az ünnepelt ébredés után követelt is...
amit az ünnepelt ébredés után követelt is...
A torta egyszerű vizes piskóta és csokikrémből áll,
amit a Tortaimádó oldaláról szedtem.
amit a Tortaimádó oldaláról szedtem.
Besoroláscsokoládé,normál,születésnap,torta
szerda, május 25, 2011 | Bejegyzés szerkesztése
Ma van a szülinapom-pom-pom...
Évek óta vágytam már rá, hogy valaki nekem is készítsen valami ínycsiklandó tortát...
idén a kezembe vettem az irányítást
és elkészítettem a tortám...
ami természetesen Twilightos ;-))
és epres és csokis és túrós és isteni finom!!!
idén a kezembe vettem az irányítást
és elkészítettem a tortám...
ami természetesen Twilightos ;-))
és epres és csokis és túrós és isteni finom!!!
A recept persze a kedvenc oldalamról származik.
szombat, május 14, 2011 | Bejegyzés szerkesztése
Apjuk kérése valami szaftos husi ebédre.
Én valami tejszínesre gondoltam. Rövid keresgélés után ezt találtam.
Majdnem olyan, mint amit anno idején a Balatonon ettem...
Én valami tejszínesre gondoltam. Rövid keresgélés után ezt találtam.
Majdnem olyan, mint amit anno idején a Balatonon ettem...
Hozzávalók
- 4 nagyobb karajszelet , csont nélkül
- 50 dkg zöldborsó
- 2 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 ek zsír
- 1 ek vaj
- kevés liszt
- bors
- só
Elkészítés
- A karajszeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, pár percig állni hagyjuk, majd egy kevés lisztben megforgatjuk.
- A zsírt felforrósítjuk, és a hússzeleteket mindkét oldalukon hirtelen pirultra sütjük. Kivesszük, félretesszük.
- A visszamaradt zsírt felszaporítjuk egy kevés vajjal, beleöntjük a zöldborsót.
- Annyi vizet öntünk alá, hogy épp ellepje, sózzuk, borsozzuk, bőven megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
- Ha már forr, viszatesszük a hússzeleteket, és az egészet lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.
- Már így is kész és finom, de lágyabb ízű lesz, ha a borsós szaftot összeforraljuk némi tejszínnel.
előkészület: 15 perc
főzés: 20 perc
Besorolásfőétel,pulykamell,rizs,tejszín,zöldborsó
vasárnap, május 01, 2011 | Bejegyzés szerkesztése
Íme a másik kifli recept... kicsit kifolyt a vaj sülés közben,
de lehet azért, mert nem a recept szerint tekertem fel?
Azt hiszem legközelebb kipróbálom úgyis...
Viszont isteni ropogós lett az alja... mint a svájci gipfeli ;-)
de lehet azért, mert nem a recept szerint tekertem fel?
Azt hiszem legközelebb kipróbálom úgyis...
Viszont isteni ropogós lett az alja... mint a svájci gipfeli ;-)
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 3,3 dl tej
- 1 csapott ek só
- 1 csapott ek cukor
- 0,5 cs friss élesztő
- 15 dkg vaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított petrezselyem (lehet kísérletezni, a petrezselymet felváltani: kapor, snidling, rozmaring)
- A langyos tejet kenyérsütőgépbe öntjük, beletesszük a lisztet, rá a sót, cukrot, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A géppel megdagasztatjuk a tésztát, majd kilisztezett mély tálba téve, letakarva, langyos helyen háromszorosára kb 1-2 órát kelesztjük.
- Ha megkelt a tésztánk, nagy kör formára nyújtjuk (mint egy pizza), kb. 0,5 mm vastagságúra. A kört 8 db cikkelyre vágjuk.
- A megpuhult vajat sóval, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel simára keverjük, és ezzel megkenünk minden egyes cikkelyt, majd a háromszög csúcsától elindulva feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. Kicsit kelni hagyjuk, majd tejjel bekenjük a tetejét, ettől piros, fényes, ropogós lesz.
- A sütőt előmelegítjük, a gáztepsit vajjal, liszttel kikenjük, és belefektetjük a kifliket. Kb. fél órát sütjük. Ha piros a tetejük, akkor kész.
előkészület: 45 perc + 90 perc kelesztés + 15 perc kelesztés
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 30 perc
Besorolásidőigényes,normál,péksüti,reggeli
vasárnap, május 01, 2011 | Bejegyzés szerkesztése
Péksütinek már tegnap híjján voltunk, de liszt és élesztőm van ;-) Tegnapi keresgélésem közt találtam mindenféle finom kiflit. De a mai napon tették közzé ezt a házi kiflit... meg is sütöttem vacsira.
Isteni... 2 bőven elég belőle, mert olyan laktató!!!
Reggelire teavajjal és zacskós kakaóval... hmmmmmm...
Isteni... 2 bőven elég belőle, mert olyan laktató!!!
Reggelire teavajjal és zacskós kakaóval... hmmmmmm...
Hozzávalók
- Az összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytől vagy a kezünktől, csak akkor kell apránként egy kicsi lisztet adni még hozzá.
- Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk (ha nem pont kerek, az sem baj).
- A lapokat 4 cikkre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet (ettől lesznek olyan igazán régimódi letekerhető kiflik).
- A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és vastagon kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel vagy vízzel.
- Melegítsük be a sütőt, és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet is. A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik kb. 15 perc.
- Süssük a kifliket 15-20 perc alatt. aranybarnára. 8 kifli lesz belőle.
sütési hőfok: 210 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc
szombat, április 30, 2011 | Bejegyzés szerkesztése
Rengeteg liszt és élesztő maradt húsvétról... keresgéltem valami finom péksütit, amit vacsira csinálhatok a fiúknak. Ezt találtam... nem is volt csalódás ;-)
Bár a receptet kiegészíteném azzal, hogy a sütőformából kicsöpögő finomságok miatt mindenképp célszerű alá tenni egy másik tepsit.
Tészta hozzávalói
- 1/2 kg liszt
- 5 dkg margarin
- 2 db tojássárga
- 3 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dkg só
- tej (a gyúrhatósághoz)
- 15 dkg puha margarin
- 13 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- citromhéjreszelék
- (mazsola)
- 1 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk.
- Majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. Lágyra kell gyúrni!
- Langyos helyen kelesztjük fél órát.
- Téglalap alakúra fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)
- Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.
- Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
- Kikenünk olajjal egy kuglófformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
- Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tésztadarabokat a formába. Ismét kelesztjük fél órát.
- Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.
- Félidőben a langyos cukros tejes keverékkel meglocsoljuk.
- Ha megsült, kifordítjuk a formából.
Sütés: 20 perc
Besorolásidőigényes,kelt tészta,normál,vanilia
hétfő, április 25, 2011 | Bejegyzés szerkesztése
Nagyon régóta szerettem volna krémest csinálni házilag.
Anno kaptam egy receptet, de számomra értékelhetetlen volt.
Valamelyik nap néztem, hogy a legjobb felhasználása a megmaradt tojásfehérjének...
a húsvéti sütögetés után pedig maradt most, nem is kevés...
Itt volt a remek alkalom!!!
A krémes pedig isteni lett! Mint a régi cukrászdai krémes és nem is volt bonyolult
Azt hiszem ez az egyik legjobb vendégváró recept!
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 csipet só
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 2 cs vaníliás cukor
- 35 dkg kristálycukor
- 1 l víz
- 9 tojásfehérje
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük (de akár éjszakázhat is a hűtőben).
- Két lapot nyújtunk és sütünk belőle, elvileg 180°C-ra előmelegített sütőben, de nálam ez 200°C-on volt jó, 10 percig, alsó-felső álláson.Érdemes esetleg az egyik lapot sütés előtt óvatosan, halványan bekockázni késsel, hogy később könnyebb legyen szeletelni, de vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát.
- A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, a teljes mennyiségből elvett, 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az 1 l vizet is.
- A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük.
- A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük.
- Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz fölött felvert, kemény, kész habot is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük a krémet.
- Forrón, az alulra szánt tésztalapra kenjük az egészet, majd óvatosan a tetejére helyezzük a bekockázott lapot.
- Letakarjuk egy száraz kendővel, így hagyjuk kihűlni.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
előkészület: 20perc + 60 perc pihentetés közben 20 perc főzés
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 10 perc
Besorolásdesszert,időigényes,normál,puding,tojásfehérje,vendégváró
Feliratkozás:
Bejegyzések
(Atom)
Keresem...
A konyha ördöge...
Még több MFKata...
-
Megjelenésre várva 2018 ¤ Maxim - Igyekszem felvenni a fonalat és bepótolni az elmúlt hetek-hónapok történéseit, így az elején kezdem vagyis a friss megjelenésekkel. Az információmorzsákat...7 éve
Ti ezt nézitek
-
Nagyon régóta szerettem volna krémest csinálni házilag. Anno kaptam egy receptet, de számomra értékelhetetlen volt. Valamelyik nap...
Vendégeim
...