MP 4 éve ezen a napon született... 

Meg is ünnepeltük ezt egy szülinapi bulival. Mit ne mondjak volt itt gyerekzsivaly 7 gyerekkel :-)

A lényeg, hogy a fiúk jól érezték magukat és a tortából egyetlen egy szelet maradt másnapra,
amit az ünnepelt ébredés után követelt is...

A torta egyszerű vizes piskóta és csokikrémből áll,
amit a Tortaimádó oldaláról szedtem.


Ma van a szülinapom-pom-pom...

Évek óta vágytam már rá, hogy valaki nekem is készítsen valami ínycsiklandó tortát...
idén a kezembe vettem az irányítást
és elkészítettem a tortám...
ami természetesen Twilightos ;-))
és epres és csokis és túrós és isteni finom!!!

A recept persze a kedvenc oldalamról származik.






Apjuk kérése valami szaftos husi ebédre.
Én valami tejszínesre gondoltam. Rövid keresgélés után ezt találtam.
Majdnem olyan, mint amit anno idején a Balatonon ettem...

Hozzávalók
  • 4 nagyobb karajszelet , csont nélkül
  • 50 dkg zöldborsó
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 ek zsír
  • 1 ek vaj
  • kevés liszt
  • bors

Elkészítés

  1. A karajszeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, pár percig állni hagyjuk, majd egy kevés lisztben megforgatjuk.
  2. A zsírt felforrósítjuk, és a hússzeleteket mindkét oldalukon hirtelen pirultra sütjük. Kivesszük, félretesszük.
  3. A visszamaradt zsírt felszaporítjuk egy kevés vajjal, beleöntjük a zöldborsót.
  4. Annyi vizet öntünk alá, hogy épp ellepje, sózzuk, borsozzuk, bőven megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
  5. Ha már forr, viszatesszük a hússzeleteket, és az egészet lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.
  6. Már így is kész és finom, de lágyabb ízű lesz, ha a borsós szaftot összeforraljuk némi tejszínnel.
előkészület: 15 perc
főzés: 20 perc
Íme a másik kifli recept... kicsit kifolyt a vaj sülés közben,
de lehet azért, mert nem a recept szerint tekertem fel?
Azt hiszem legközelebb kipróbálom úgyis...
Viszont isteni ropogós lett az alja... mint a svájci gipfeli ;-)

Hozzávalók
  • 50 dkg finomliszt
  • 3,3 dl tej
  • 1 csapott ek só
  • 1 csapott ek cukor
  • 0,5 cs friss élesztő
  • 15 dkg vaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk szárított petrezselyem (lehet kísérletezni, a petrezselymet felváltani: kapor, snidling, rozmaring)
  1. A langyos tejet kenyérsütőgépbe öntjük, beletesszük a lisztet, rá a sót, cukrot, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A géppel megdagasztatjuk a tésztát, majd kilisztezett mély tálba téve, letakarva, langyos helyen háromszorosára kb 1-2 órát kelesztjük.
  2. Ha megkelt a tésztánk, nagy kör formára nyújtjuk (mint egy pizza), kb. 0,5 mm vastagságúra. A kört 8 db cikkelyre vágjuk.
  3. A megpuhult vajat sóval, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel simára keverjük, és ezzel megkenünk minden egyes cikkelyt, majd a háromszög csúcsától elindulva feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. Kicsit kelni hagyjuk, majd tejjel bekenjük a tetejét, ettől piros, fényes, ropogós lesz.
  4. A sütőt előmelegítjük, a gáztepsit vajjal, liszttel kikenjük, és belefektetjük a kifliket. Kb. fél órát sütjük. Ha piros a tetejük, akkor kész.
előkészület: 45 perc + 90 perc kelesztés + 15 perc kelesztés
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 30 perc


Május elseje... Anyu sznap- Anyák napja- Munka ünnepe... nincs nyitva semmi.

Péksütinek már tegnap híjján voltunk, de liszt és élesztőm van ;-) Tegnapi keresgélésem közt találtam mindenféle finom kiflit. De a mai napon tették közzé ezt a házi kiflit... meg is sütöttem vacsira.
Isteni... 2 bőven elég belőle, mert olyan laktató!!!
Reggelire teavajjal és zacskós kakaóval... hmmmmmm...

Hozzávalók
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  1. Az összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytől vagy a kezünktől, csak akkor kell apránként egy kicsi lisztet adni még hozzá.
  2. Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk (ha nem pont kerek, az sem baj).
  3. A lapokat 4 cikkre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet (ettől lesznek olyan igazán régimódi letekerhető kiflik).
  4. A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és vastagon kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel vagy vízzel.
  5. Melegítsük be a sütőt, és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet is. A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik kb. 15 perc.
  6. Süssük a kifliket 15-20 perc alatt. aranybarnára. 8 kifli lesz belőle.
előkészület: 30 perc
sütési hőfok: 210 °C
sütési mód: alul-felül sütés

sütési idő: 15 perc


Rengeteg liszt és élesztő maradt húsvétról... keresgéltem valami finom péksütit, amit vacsira csinálhatok a fiúknak. Ezt találtam... nem is volt csalódás ;-)

Bár a receptet kiegészíteném azzal, hogy a sütőformából kicsöpögő finomságok miatt mindenképp célszerű alá tenni egy másik tepsit.

Tészta hozzávalói

  • 1/2 kg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 2 db tojássárga
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dkg só
  • tej (a gyúrhatósághoz)
Krém hozzávalói
  • 15 dkg puha margarin
  • 13 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • citromhéjreszelék
  • (mazsola)
Locsolás hozzávalói
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  1. Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk.
  2. Majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. Lágyra kell gyúrni!
  3. Langyos helyen kelesztjük fél órát.
  4. Téglalap alakúra fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)
  5. Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.
  6. Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
  7. Kikenünk olajjal egy kuglófformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
  8. Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tésztadarabokat a formába. Ismét kelesztjük fél órát.
  9. Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.
  10. Félidőben a langyos cukros tejes keverékkel meglocsoljuk.
  11. Ha megsült, kifordítjuk a formából.
Előkészület: 30 perc + 30 perc kelesztés + 30 perc kelesztés
Sütés: 20 perc




Nagyon régóta szerettem volna krémest csinálni házilag.
Anno kaptam egy receptet, de számomra értékelhetetlen volt.
Valamelyik nap néztem, hogy a legjobb felhasználása a megmaradt tojásfehérjének...
a húsvéti sütögetés után pedig maradt most, nem is kevés...
Itt volt a remek alkalom!!!
A krémes pedig isteni lett! Mint a régi cukrászdai krémes és nem is volt bonyolult
már ha eltekintünk a gőz felett főzéstől!!!
Azt hiszem ez az egyik legjobb vendégváró recept!

Tészta hozzávalói
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet só
Krém hozzávalói
  • 4 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1 l víz
  •  9 tojásfehérje
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük (de akár éjszakázhat is a hűtőben).
  2. Két lapot nyújtunk és sütünk belőle, elvileg 180°C-ra előmelegített sütőben, de nálam ez 200°C-on volt jó, 10 percig, alsó-felső álláson.Érdemes esetleg az egyik lapot sütés előtt óvatosan, halványan bekockázni késsel, hogy később könnyebb legyen szeletelni, de vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát.
  3. A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, a teljes mennyiségből elvett, 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az 1 l vizet is.
  4. A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük.
  5. A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük.
  6. Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz fölött felvert, kemény, kész habot is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük a krémet.
  7. Forrón, az alulra szánt tésztalapra kenjük az egészet, majd óvatosan a tetejére helyezzük a bekockázott lapot.
  8. Letakarjuk egy száraz kendővel, így hagyjuk kihűlni.
  9. Porcukorral meghintve tálaljuk.
előkészület: 20perc + 60 perc pihentetés közben 20 perc főzés
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 10 perc


Keresem...

Kapcsolat


Follow on Bloglovin

A konyha ördöge...

• 3 kisfiú anyukája • esküvőszervező/ műkörömépítő • blogger • twimom/ tvdmom • moly • sorozatfüggő • hobbicukrász

Még több MFKata...

Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Ti ezt nézitek

Vendégeim

...
A blogon látható ételeket MFKata készítette.
Akadnak olyan bejegyzések, melyekhez még nem töltöttem fel a receptet, de ami késik nem múlik!!!
Ha esetleg valamelyik étel érdekel, de nincs recept > szólj és máris előre veszem a listán :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...